Vissen in het dal van de Sure

De Sûre (Sauer op zijn Luxemburgs) is een riviertje, dat ontspringt nabij Vaux sur Sûre in België. Via het stuwmeer van Esch sur Sure stroomt hij verder om bij Wasserbillig in Luxemburg uit te monden in de Moezel. De Sûre is al 13 jaar mijn favoriete visstek tijdens onze gezinsvakantie in Luxemburg in het voorjaar en in de zomer. Diverse campings liggen aan dit traag stromende riviertje. Traag stromend is een  “zomers” begrip omdat in de winter de waterstand zo hoog is dat vissen zo goed als onmogelijk is en zelfs gevaarlijk. Pas tegen het voorjaar zakt de waterstand zodat vissen mogelijk wordt. Onze favoriete manier is het waden. Want zeg nou zelf, wat is er nu leuker dan op een mooie zomerse dag het frisse water om je benen te voelen en af en toe een leuke vis te vangen. En vangen doen we! Met “we” bedoel ik mijzelf en mijn zoontje Brian van 13 die het inmiddels aardig onder de knie heeft.

Brian Sure 2008

Brian in 2008.

Onze techniek verbaast de meeste vissers nogal, vooral het aas wat we gebruiken. Brood is namelijk onze “killer”. Gewoon vers wit brood. Geen ingewikkelde vliegenhengels, die hebben we ook, nee gewoon een matchhengel of een andere soepele lange hengel, molen met daarop 16/00e, een klein dobbertje (1,5/2 gram), 2 loodhageltjes en een haakje nummer 6 is alles. En hier lukt het mee, en hoe. Ik neem u mee naar een mooie visdag op de Sure.

Brian zomer 2007

Brian zomer 2003.

Het weer is deze morgen prima, 23 graden en onbewolkt. Ideaal weer dus. Brian en ik maken onze hengels klaar, vullen onze tasjes met wit brood en reserve materiaal, en vergeten natuurlijk onze landingsnet en polaroid bril niet. Ik trek mijn waadschoenen aan, jaja zonder waadpak dat kan ook en is wel net zo lekker in het water. We lopen langs de waterkant naar het begin van de camping waar een klein kanaaltje in de Sure uitkomt en hier voor wat extra stroomversnellingen zorgt, maar waar het water ook wat dieper is. We weten uit ervaring dat de vis hier vaak ligt en wacht op al het lekkers wat voorbij komt. Brian en ik staan zo´n 50 meter uit elkaar. Stiekem wens ik hem succes, dat hij zijn vader maar weer mag aftroeven.

Arnold met hoed 2007

Arnold in 2007 met hoed. Hij en de hoed horen bij elkaar.

Een mooie vlok witbrood gaat aan de haak en wordt iets verder in een mooie geul gedropt. De stroming doet de rest. De hele combinatie stroomt langzaam met het water mee. Plotseling gaat de dobber onder, ik tik rustig aan en voel een bonkige tegenstander. Door het bonken weet ik dat ik het met een kopvoorn te doen heb. Een sterke tegenstander die wel iets weg heeft van een karper. Een kort gevecht waarbij de slip van de molen keurig zijn werk doet en even later glijdt de machtige vis in mijn landingsnet. Zo’n 45 cm pure kracht wordt onthaakt en meteen weer terug gezet in het water. Een goed begin.

Sneep Arnold 200950cm Sneep gevangen door Arnold in 2009.

Ik kijk achter mij en zie dat ook Brian met een kromme hengel staat. Even later laat hij mij triomfantelijk een mooie regenboogforel zien. Gevangen dus met brood. Ons geheime wapen. In al die jaren hebben we  vele aassoorten geprobeerd maar steeds weer kwam gewoon wit brood als overwinnaar uit de bus. Ik heb daar wel een theorie over. De vis ligt te wachten in het stromende water en hapt eigenlijk naar alles wat maar enigszins eetbaar lijkt. Brood valt altijd op, en de vis zal er dus naar happen. Elke vis! Kopvoorn, Barbeel, Forel, Sneep ze vallen allemaal voor een mooie witte vlok. En brood is gemakkelijk aan de haak te doen, werkt snel en is ook nog goedkoop.

Brian Sure 2008 1

Brian in 2008. Let op het piepkleine dobbertje.

Verder vissen maar. Iets meer langs de kant waar het iets dieper is en waar vaak de Barbeel probeert tegen de stroming in te zwemmen. De eerste drift levert niets op. De tweede laat ik wat langer doorgaan, bijna is de dobber niet meer te zien als ik een kolk in het water zie, een aanbeet! Ik tik aan, en ja hoor de slip begint meteen te gieren. Volgens mij is het dit keer een mooie grote Barbeel, en die geven zich niet zo snel gewonnen. Achter mij hoor ik een schreeuw, “pa ik heb er ook ééntje”. Stereo Barbeel noemen we dit al gekscherend. Telkens weer zoekt de machtige vis de snel stromende stukken van de rivier op en daar zijn ze erg moeilijk uit te krijgen. Maar met wat moeite lukt het, en even later ligt Barbus Barbus in het net. Geschat op 75 cm is dit wel één van de grotere exemplaren. Rustig onthaken en terug maar weer in zijn element. Even omkijken naar Brian. Ook hij zet net een mooie Barbeel  terug. Het gaat weer lekker vandaag.

Sneep Brian 2009

Prachtige Sneep gevangen door Brian in 2009.

Zouden er ook nog Snepen rondzwemmen vraag ik me af. Ik ga op zoek. Loop de wal op en tuur met mijn Polaroidbril het water af. Iets verder zie ik ze zwemmen, hun flanken schitteren in de zomerzon. Voorzichtig loop ik het water in, vlok aan de haak en hup de stroming in. Op nog geen 10 meter afstand gaat de dobber al onder en haak ik de eerste Sneep. De Sneep is een sterke vis, maar geeft zich nog wel een keer gewonnen. Al snel ligt dit exemplaar in het net. De Duitsers noemen deze vis “nase”. En dat heeft alles te maken mijn zijn vreemde afgeplatte neus. Er volgen er nog een paar. Als ze er zijn vang je er meestal ook wel meer. Gewoon blijven staan en vangen dus. Na een uurtje vindt ik het mooi geweest. 2 barbelen, 5 Snepen en een mooie Kopvoorn is een mooi resultaat.

Brian barbeel 2007

Brian met een prachtige Barbeel in 2007.

Even kijken hoe het met Brian is. Alweer een kromme hengel bij deze jeugdige visser. Alweer een Forel zie ik, de 4e van deze morgen. Deze gaan allemaal terug hoewel er af en te wel eentje op de barbecue terecht komt. “Hoe ging het?” vraag ik hem. “Gaat wel, 3 Barbelen, 4 Forellen, een Kopvoorn en 2 Snepen”. 10 stuks in totaal. De lolbroek, 2 vissen meer dan ik. De leerling verslaat de meester, of is het inmiddels andersom. Hij lacht, en vader en zoon lopen voldaan terug naar de caravan. Het was weer een mooie vismorgen, vanmiddag gaan we weer.

Brian Barbeel

Brian met een Barbeel 2007.

 ’s Avonds tegen de schemering pakken we onze winkler pickers, een schuifloodje van 15 gram, haakje 6 en wat mais uit blik doet de rest. Barbeel aast hier altijd in de schemering. Al snel ligt de eerste in het net en er volgen er nog 2. We leggen onze hengels niet op een hengelsteun maar houden ze in de hand. Barbelen reageren zo snel dat je vaak te laat bent. Met je hengel in de hand voel je elke aanbeet en kun je meteen reageren. Succes verzekert.

Brian stoel 2005

Brian met de picker 2005.

Deze manier van vissen passen wij toe op de Sure maar volgens mij is deze op elke rivier in de Ardennen of de Eifel succesvol. De methode is eigenlijk erg simpel en gaat uit van de standaard montering zoals we die als kind al gebruikten, dus waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan. Vang ze en wie weet treffen we elkaar eens aan de Sure in het mooie Luxemburg.

Arnold Tukkers
2007

Zie onder de video voor updates.

 

 

UPDATE 2018:
Camping Um Gritt is helaas gesloten. We denken terug aan een fantastische tijd. De oude eigenaar zit nu op een camping iets stroomopwaarts:
https://www.campingdunord.lu/

UPDATE 2023:
Wij zijn voor het eerst sinds lange tijd terug geweest. De camping is inderdaad gesloten. Ik heb dus geen idee hoe het met de visstand en de vangsten staan anno 2023. De camping ernaast (https://camp.lu/) is nog wel geopend. Daar kun je ook vergunningen krijgen waarmee je ook op het oude gedeelte van Um Gritt mag vissen. Check hun website hoe je een vergunning kunt krijgen. Voor de exacte locatie van camping du Moulin en de oude camping um Gritt zie je hieronder een kaartje.

Print Friendly, PDF & Email
Share

One thought on “Vissen in het dal van de Sure

 1. Leon Looijs

  juli 13, 2016 at 6:42pm

  Mooi dit verhaal, we gaan dit weekend naar Esch Sur Sure. We gaan met zijn vieren, de vrouwen en de mannen, samen willen we er een gezellig weekend van maken. Ook gaan we vissen met zijn tweetjes, ik zal het verse wit brood zeker meenemen zeker omdat we helemaal geen ervaring hebben met vissen in Luxemburg. En wat ik helemaal leuk vind is dat vader en zoon een goede band hebben bij het vissen, ik heb het ook geprobeerd met mijn zoon maar de beet niet aan met vissen, hij vind het maar niks.

  We zullen zien wat er terecht komt met het vissen in Luxemburg, ik wens jullie nog vele leuke vissen…en veel sucses met de vangsten..

  Groet Leon

  • Arnold Tukkers

   juli 13, 2016 at 9:48pm

   Dag Leon,

   dank voor je bericht. We zijn inmiddels al een paar jaar verder. De laatste keer dat ik er ben geweest is al weer drie jaar geleden. Brian is er vorig jaar nog geweest en heeft redelijk gevangen. Inmiddels is hij ook getrouwd. Ik vis nog steeds, vooral in Nederland op karper.

   Groet
   Arnold

 2. kris

  juli 31, 2016 at 10:13pm

  Hi Arnold,

  mooi verhaal! Ik wil binnenkort een weekend gaan vissen in Luxemburg samen met een vriend van me, heb je wellicht een tip waar te verblijven en te vissen?

  alvast hartelijk dank,

  Kris

  • Arnold Tukkers

   juli 31, 2016 at 10:32pm

   Dag Kris, 

   kijk even onder de reactie van Leon, daar zie je dat ik al een paar jaar niet geweest ben.

   Groet

   Arnold

 3. Grey Goessebs

  september 3, 2016 at 8:55am

  Beste Arnold,

   

  Wij wagen vandaag onze kans op deze wondermooie rivier.

  Hopelijk bijten er wat beestjes. Ik weet dat het inmiddels lang geleden is dus ik hou jullie op de hoogte.

   

  Met hartelijke groeten aan jullie allemaal,

  Grey

 4. Michael

  augustus 10, 2017 at 10:06pm

  Wij komen er net vandaan. Super gevangen in Dirbach en idd brood is de killer daar!

 5. John

  oktober 29, 2017 at 4:29pm

  Hoi

  Ik heb geen ervaring met vissen op stromend water, ga in mei naar  Camping in reisdorf aan de sure,

  Iemand daar ervaring ?

  En advies wat voor hengels etc je het beste kan vissen

  Alvast bedankt

   

  Groeten

  John

   

 6. Freddy tH

  augustus 19, 2018 at 7:25pm

  Hoi Arnold,

   

  Dank je voor je verhaal.

  Wij gaan aanstaande vrijdag naar camping Bissen.

  En bij dezen witbrood gaat mee,mais zou zowiezo mee ivm karperen.

  Ik hoop dat mijn jongens ook super gaan vangen.

  Groeten Freddy

 7. Oversteyns August

  juni 11, 2019 at 11:10am

  Heb ik een vispremie nodig om op de sure te vissen?

 8. Peter Jan Vervoorn

  augustus 18, 2019 at 1:20pm

  Beste Arnold,

  De sure is zeker een mooie rivier om te vissen. Vorig jaar zijn wij er geweest bij diekirch. Heb toen heerlijk gevist met de vlieghengel. Nu zitten we er weer en weer de hengel mee genomen. Ging ik vrijdag op naar de VVV voor de desbetreffende papieren blijk je het via internet aan te moeten vragen. Geen probleem natuurlijk maar de betaling gaat via de creditcard, en laat die nou net verlopen zijn. Weg visplezier. Wat baal ik daar van.

  M.V.G.

  Peter Jan

 9. Hans

  september 13, 2019 at 6:16pm

  Hallo Arnold,
  Ik kom ook vaak aan de Sûre, al heb ik er nog nooit gevist. Maar ik ben het wel eens van plan. Ik heb een waggler hengel van 3m90, maar vraag me af welke dobber jij kiest? Vaste of schuivende montage? Zo’n lange Engelse dobber of een bolvormige?
  Bedankt voor je advies!

  • Arnold Tukkers

   september 13, 2019 at 11:32pm

   Dag,
   tja ik vis er al heel erg lang niet meer. Ik viste wel zo klein mogelijk, dus zo klein mogelijke dobbertjes. Staat ook in het verhaal. Som zo klein dat we eerder op de beweging in het water afgingen als beetsignaal dan op het dobbertje dat we amper nog zagen.

   Groet
   Arnold

 10. Siebe Wolfard

  mei 13, 2023 at 5:52pm

  Hoi Arnold,

  Mooi verhaal en wat een vissen!
  Ik zou heel graag de Sneep vangen die staat nog niet op mijn soortenlijst. Heb jij toevallig de exacte locatie waar je heb gevist voor mij? Dat vergroot mijn kans zeker!

  Groet Siebe

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.